Your Cart
woman holding her hands to your head

Er du i tvivl om du er stresset, så læs med her.

WHO kalder stress for det 21 århundredes værste sundhedsepidemi, så måske det er på tide at tage stress alvorligt?


Jeg har ikke svært ved at erkende det, når jeg er stresset. Jeg har nogle helt klar kropslige reaktioner der dukker op, når det er på tide at drosle ned og slappe af for at lade batterierne op igen. Jeg er også så heldig, at jeg har værktøjerne (yoga, mindfulness, åndedrætsøvelser, reiki og sound healing) til rådighed til hurtigt at hjælpe mig tilbage til balance.

Men det betyder ikke, at jeg ikke nu og da bevidst har ignoreret eller overhørt disse signaler, og betalt prisen for at køre mit nervesystem helt i bund.


Vi reagerer alle sammen forskelligt på stress, men det er helt sikkert at din krop har klare signaler til at fortælle dig, når du er gået for langt, og selv lang tid før du træder over den streg i sandet, har kroppen gentagende gange prøvet at ringe dig op. Men mange har mistet forbindelse til dem selv, og derfor går det ofte rigtigt galt før vi stopper op, og erkender at der er et problem.


Det kan være svært at erkende at man kan være nået dertil hvor den hårfine grænse befinder sig, imellem at kunne komme tilbage og brænde ud. Vi har alle sammen blinde vinkler når det kommer til selverkendelse, og nok mest af alt at erkende, at vi ikke er superman men bare ganske almindelige mennesker.


Hvordan ved du, at du er stresset?


Hvis du oplever, at du over længere tid har følt dig ude af stand til at engagere dig i din daglig dag, og oplever du et eller flere af disse symptomer, så kan det være tegn på, at du er stresset.


Symptomer på stress

- søvnbesvær

- hukommelsesbesvær

- svært ved at koncentrerer dig

- tankemylder

- spændingshovedpiner

- åndedrætsbesvær

- muskelsmerter

- overdreven frygt og bekymringer

- tør mund

- let til tårer

- let til vredesudbrud

- gentagende sygdom / dårligt immunforsvar

- gentagende tinnitus (forbigående hylen eller brummen i ørene)


Vær også opmærksom på at angst og depression i de indledende faser udviser mange af de samme symptomer som stress, og at det er vigtigt, at almindelige symptomer på sådanne tilstande identificeres tidligt, så du kan få den hjælp, du har behov for, da angst og depression har langt større og vedvarende effekt på kvaliteten af dit liv.


WHO’s beskriver stress som:

”Stress kan defineres som enhver form for forandring, der forårsager fysisk, følelsesmæssig eller psykisk belastning. Stress er din krops reaktion på alt, der kræver opmærksomhed eller handling. Alle oplever stress i en eller anden grad. Den måde, du reagerer på stress på, gør dog en stor forskel for dit generelle velbefindende.”


Det der er vigtigt at notere sig her, er ikke at du bliver stresset, det er et af vilkårene af at leve, men at det er din måde at reagere på stressen der er afgørende for, om du kan håndtere den stress du udsættes for.


Det er vigtigt for både dit mentale og fysiske velbefindende at lære, hvordan du håndterer stress, og det kan gøres ved at øge din selvbevidsthed og benytte dig af værktøjer der kan træne dit nervesystem. At lære at håndtere din daglige stress, kan gøre dig modstandsdygtig overfor stress.


Gode råd til stress håndtering.


Så først et par gode råd, der er værd at gentage:


  1. Oprethold daglig og ugentlige rutiner – regelmæssighed, vaner og gentagelser, giver mentale pauser.
  2. Få tilstrækkelig med søvn – sov mindst 8 timer hver nat. Prøv at være konsekvent og gå i seng og stå op på samme tid hver dag. Men uanset hvad tid du går i seng, så stå op på samme tid hver morgen – også i weekenden!
  3. Oprethold gode søvnvaner – sov i et soveværelse der er mørkt og i behagelig sovetemperatur (18,5 gr, jep det skal være køligt!), undgå kaffe og alkohol før sengetid, og sluk for elektroniske enheder (tv, PC, mobil) 1 time før sengetid.
  4. Få motion hver dag – sørg for at have bevæget dig og vær fysisk aktiv hver dag.
  5. Sørg for at holde kontakt til familie og venner – at have et socialt netværk er afgørende for dit mentale velvære.
  6. Spis sundt – alt hvad du indtager, påvirker dit helbred. En balanceret kost og masser af vand hver dag er med til at sikre dit immunforsvar. Og sidst men ikke mindst
  7. Begræns og vær kritisk med hvad du bruger din tid på - minimer nyheder, tv, sociale medier mv. overdreven brug af elektriske medier trætter og stresser din hjerne.


Værktøjer til håndtering af stress.


Er du først stresset, er det vigtigt ,at du hurtigst mulig benytter dig af de værktøjer der kan hjælpe dig her og nu, men også over tid kan gøre dig modstandsdygtig overfor stress:


Yoga – yoga er det bedste værktøj til at genoprette forbindelsen til kroppen. Yoga øger din kropsbevidsthed og åbner op for den dialog, der gør det muligt for dig at håndtere den stress du møder i dagligdagen. Kroniske smerter, fysisk ubehag, trykken i brystet, hovedpine mv. er alle kropslige signaler som kroppen bruger for at komme i kontakt med dig. Via yoga åbnes der op for den kommunikation der skal til for at du, her og nu samt fremadrettet kan være i ærlig dialog med dig selv.


Mindfulness – et hypet begreb, men ikke desto mindre, et vigtigt begreb. Mindfulness er del af yoga (Dhyana og Samadhi). Mindfulness kan lærer dig at være mere til stede i nuet, og i dit eget liv. Ved at indarbejde koncepterne i mindfulness, oplever du en større indre ro, og forbedret evne til at leve dit liv fuldt ud.


Åndedrættet – Åndedrætsøvelser er en stor del af yoga (Pranayama), og indgår både i yoga og som selvstændig disciplin. Åndedrætsøvelser er den direkte vej til selvregulering, en, måske den vigtigste brik i vores evne til at håndtere daglig stress.


Nu tænker du sikkert, at jeg har glemt noget? Hvad med meditation siger du…


Meditation - Meditation er et yderst vigtigt værktøj. En del af yoga (Dharana). På grund af dens popularitet er det hypet som værende et ”cure all”. Men meditation er langt sværere end det gøres til. Meditation kræver, for at have effekt, at du allerede er i stand til at slappe nogenlunde af (derfor = yoga, mindfulness og åndedrætsøvelser) og her er åndedrætsøvelser er et langt bedre værktøj end meditation i første omgang.

Derudover findes der mange former for meditation, og derfor også forskel på hvornår du benytter dig af hvad. I enkelte tilfælde kan meditation ligefrem forværre en given situation, så det er vigtigt at meditation, og det at være til stede i egen krop læres først.


Lyd healing – lyd healing er et uovertruffen værktøj til balancere nervesystemet og afstresse sind og krop. Lyd healing er en måde at frembringe en meditativ tilstand på, uden selv at skulle skabe den. Det er overgivelse til kroppens egen intelligente visdom, og en kærlig støtte til vores sind, krop og hjerne. Det kan bruges både proaktivt til med jævne mellemrum at balancere kroppen eller som remedie når problemet er opstået.


Reiki healing – Som lyd healing er det et værktøj til at bringe nervesystemet, krop og sind i balance, en overgivelse til kroppens egen intelligente visdom, og en kærlig støtte til vores sind, krop og hjerne. Det kan tilsvarende bruge både proaktive og til akutte situationer, og benytter sig af kroppens egen intelligens til at udbedre stress, traumer og fysiske problemer.


LÆS MERE: Effekterne af lyd healing på hjerne/krop/sind

LÆS MERE: Det du gør i dag har betydning for i morgen


Ansvarsfraskrivelse.

Oplysningerne i dette blogindlæg er kun til generelle informations- og uddannelsesformål og bør ikke betragtes som en erstatning for sundhedsprofessionel rådgivning. Hvis du kæmper med helbredsproblemer, så søg professionel hjælp. Brugen af oplysningerne i dette blogindlæg er udelukkende på eget ansvar.

Seneste Blog Posts

mala beads
Sådan bruger du mālā beads.
Når du dykker ned i mindfulness og yoga, kan du støde på noget, der kaldes mālā beads. Det er et meget nyttigt værktøj inden for mindfulness og yogatraditionen.Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om mālā beads og deres korrekte anvendelse, så læs...
Read More
image collage yoga and running
Yoga og løb, det perfekte mix?
Det ultra korte svar er: JA Se dette kunne være mit korteste blog indlæg til dato, der er så mange gode argumenter og årsager til at løb og yoga går så godt i spænd, at mit største problem her er at begrænse mig og fokusere på de væsentligste, så jeg...
Read More
color pencils
10 kreative journal prompts
Den afslappede og reflekterende natur der opstår når du fører en daglig journal, tilskynder til en tankegang af åbenhed, nysgerrighed og leg. Alle 3 ting er afgørende for at pleje kimen til kreativitet og fantasi.Med en journal har du mulighed for at...
Read More
women running in the forest
3 Yoga stillinger som supplement til løbetræning.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, cykling og svømning, for at nævne ...
Read More
yin and yang symbol in the grass
Yin og Yang
I vesten, er kendskabet til begrebet yin og yang, og yin og yang energier ikke så udbredt. Yin, måne energien, den passive, rolige og nærende energi og Yang, sol energien, den aktive, bevægende og opløftende energi. Mange tænker ikke over disse energ...
Read More
hands kneeing dough
Det du gør i dag har betydning for i morgen.
Jeg var ikke helt klar til at tænke de store filosofiske tanker, den dag jeg stod med hænderne i en bolledej og læste ovenstående på en pose økologisk hvedemel der stod på bordet foran mig. Men det slog mig alligevel hvor præcist den ene sætning opsu...
Read More
illustration buddha figure
Grundlæggende Meditations teknik
Meditation handler om at åbne op og slappe af over for alt, hvad der dukker op i sindet under meditationen, uden at vælge noget ud. Det drejer sig ikke om at undertrykke nogle tanker eller følelser, men bare at acceptere og konstatere at noget dukker...
Read More
woman standing in yoga pose tree pose
Yogastillingernes potentiale
Folk tager ofte fejl, det er ikke hvor fleksibel du er, der afgør hvor "yogisk" du er.En meget fleksibel person, der er i stand til at udføre alle de forskellige yogastillinger, kan være totalt fokuseret på konkurrence og sammenligning - ikke særlig ...
Read More
sunset
3 gode måder at starte din dag på.
At komme godt i gang med dagen behøver ikke at være en uoverskuelig opgave.Når jeg tager et par øjeblikke i begyndelsen af ​​dagen for mig selv, gør det hele forskellen. I stedet for at starte en spiral direkte ind i stress, møder jeg dagen med en le...
Read More
woman on the knees stretching the soles of her feet
Udstrækning af fodsål og tæer for bedre flexibilitet.
Fødderne er ofte en overset kropsdel, og et af de steder jeg har fokus på med mine klienter. Rigtig mange er ikke vant til at bruge fødderne så intens som vi gør i yoga, og pludselig bliver de bevidste om egne begrænsninger som følge af "stramme" fød...
Read More
woman sitting crossed legged on sofa
Din personlige yogapraksis.
Der er en grund til at jeg ofte henviser til yoga som en "praksis", at praktisere yoga er en mulighed for at opøve nogen af de kvaliteter, vi ønsker at se mere af i vores liv. Nogle gange praktiserer man yoga for at arbejde med tålmodighed, klarhed e...
Read More
woman in yoga pose on the floor
Integrer Yoga i din hverdag.
Jeg bruger meget tid på at overbevise mine klienter om, at fremskridt sker et skridt af gangen. Vi er ofte alt fokuseret på at gøre alt på en gang, at nå det hele med det samme. Men mit fokus når jeg underviser, er på at sikre at mine klienter får no...
Read More
women doing yoga on the beach
10 grunde til hvorfor du bør praktisere Yoga
Yoga som motionsform er stadigt stigende i popularitet. Den stigende interesse for yoga er et bevis for, at stadig flere og flere får øjnene op for de mange sundheds- og helbredsmæssige fordele ved denne gamle og alligevel relevante praksis.Men yoga ...
Read More
woman with hands in prayer pose
Serenity Prayer
Dem der kender mig ved, at jeg er altid er klar til at falde for rammende citater og digte, der i få velvalgte ord kan fremkalde tanker og følelser, eller gengive aspekter af vores alle sammens fælles oplevelse; " the human experience."Velvalgte samm...
Read More
women in yoga childs pose
Udnyt den beroligende virkning af foroverbøjninger.
Jeg er fan af foroverbøjninger.At noget så simpelt som en foroverbøjning, en handling vi er mere eller mindre er født til at udføre fra vi er helt små, kan påvirke vores mentale tilstand så makant, virker lidt som et mirakel.Her er lidt tips til at b...
Read More
close up of hands holding mala beads
Yoga, en livsstil.
Yoga er ikke et ”quick fix”, det er ikke her du finder en her og nu løsning på smerten i ryggen. Når det er sagt, så vil jeg med det samme modsige mig selv, for selv så lidt som 10-15 minutters fokuseret yoga vil kunne afhjælpe smerter, ubehag og sti...
Read More
woman stretching in bed
5 Yoga stillinger til bedre søvn.
Hvis du praktiserer yoga derhjemme, lige inden du skal i seng, skal du have fokus på de mere restorative stillinger, der er med til at berolige kroppen både mentalt og fysisk. Start med at sidde lige så stille i din foretrukne stilling, slip dagens b...
Read More
woman in child's pose
Gode stillinger for rygsmerter, som du kan udføre hjemme.
De fleste yoga stillinger arbejder med hele kroppen, og den sunde, stærke, smidige og fleksible rygrad (ryg) er en af grundstenene i yoga. Vores meget foroverbøjede livsstil med computere, mobiltelefoner, tv fra sofaen, bilkørsel og selv motionstræn...
Read More
close up runners legs
Sports skader og yoga.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, svømning og volleyball, for at næv...
Read More
woman in yoga child pose
3 grunde til hvorfor du behøver Yoga nu!
Jeg ved godt hvordan det føles, når jeg let i kroppen forlader yogamåtten, og jeg er sikker på at du også elsker følelsen i kroppen efter en yoga klasse, men har du tænkt over hvorfor det føles så godt? Her er 3 gode grunde til hvorfor din krop blive...
Read More
woman doing yoga
Giv yoga 20 minutter og du får...
Som ved alt anden fysisk træning kræver det regelmæssighed og faste rutiner, for at vi kan opnå fremskridt. Men i yoga er der ikke nogle tider eller distancer vi skal nå, der er ingen synlig mållinje vi skal krydse, og inden konkurrencer vi skal meld...
Read More
illustration woman sleeping
Får du nok søvn ?
Hvis du føler dig træt om morgenen når du vågner op, skyldes det normalt en af to ting; du har ikke sovet længe nok, eller kvaliteten af din søvn har ikke været god nok.Søvn spiller en stor rolle for vores velbefindende, og som voksen skal vi have me...
Read More
woman journaling
10 fordele ved at føre en mindfulness journal.
Har du nogensinde tænkt på at føre en daglig mindfulness journal?Det er ikke kun for dem, der er rigtig gode til at skrive – alle kan gøre det. Din journal er dit personlige skattekammer af tanker og følelser, og du behøver ikke dele den med nogen, m...
Read More
yoga Pilates collage
Hvad er forskellen mellem Yoga og Pilates?
Hvis du nogensinde har taget en yogatime og en pilatestime, undrer du dig måske over, hvad forskellen er mellem Pilates og yoga, da mange af stillingerne virker ret ens. Så hvad adskiller de to forskellige praksisser?Pilates og yoga er begge krop-sin...
Read More
woman tossing her hair
Her er værktøjet til at løfte dit humør.
Værktøjet til at løfte dit humør, afhjælpe depression og øge dit energiniveau har du lige ved hånden.Ingen of os går igennem livet uden fra tid til anden at opleve perioder hvor vi føler os ude af balance, nede eller bare generelt handlingslammet. De...
Read More

Join the Newsletter

Gå ikke glip af mit ugentlige nyhedsbrev med en Mindfulness øvelse/tip - Jeg sender dig min GRATIS Balanceret Åndedræt ebog som Tak.

    I will not spam you, and you can unsubscribe at any time.