Your Cart
woman holding a rolled up yoga mat

Hvorfor den rigtige yogamåtte er vigtig for dig?

Valg af den rette måtte til dig og den yoga du træner, er en vigtig del af du får det bedste udbytte af din træning.


Jeg kunne tale langt og bredt om yoga måtter, men i lyset af at du ofte kan købe en yogamåtte med hjem sammen med mælken i Netto, skulle man tro at en yogamåtte er en yogamåtte.


Skal vi være helt ærlige så behøver du i princippet ikke nogen rekvisitter for at træne yoga. Dig selv i noget tøj du kan bevæge dig i, og en flad gulvflade der er stor nok til at træne på, er nok. Men som med så meget andet her i livet, er det altid lidt sjovere med det rette udstyr, og hvis det er lidt sjovere, så bliver du ved med at træne! Hvilket er ret væsentligt hvis du gerne vil opnå mere end et par stræk med din yoga.


Hvis du f.eks. begynder at løbetræne, kan du sagtens løbe i de sko du har stående, men over tid vil du sandsynligvis få problemer med både fødder, knæ og hofter. Så du køber et par løbesko, og ikke bare en hvilken som helst sko. Du køber dem i den rette størrelse, pasform og måske med specielle egenskaber som pronation.


Det samme kan man sige gør sig gældende for en yoga måtte. Du kan sagtens købe en tilfældig måtte, og træne fint på den. Men hvis du vil sikre dig, at måtter reelt er med til at støtte dig i din træning, og at du har lyst til at træne på den i mange år fremover, kan det måske betale sig at kigge lidt nærmere på hvad du køber.


En yogamåtte er uundværlig når du praktiserer yoga, uanset om du praktiserer den mere dynamiske yoga eller restorativ - mere rolig yoga. Der er mange udbydere og måtter på markedet, i mange størrelser, tykkelser, materialer og farver, så det kan være svært at vælge. Så når du vælger, så tag stilling til hvad din yogamåtte skal kunne i forhold til dine behov og den type yoga som du træner.


Nedenstående har jeg sammnesat en lille oversigt over en række gode råd til hvordan du finder en måtte der passer til dig.


Der er 2 afgørende faktorer, når vi taler måtter; tykkelse og overflade.

Tykkelse.


Ultra tynd måtte under 1,5 mm

Bærbar letvægts måtte, egnet til rejser.

Måtten kan rulles eller foldes sammen.

Træning på den er som at træne på gulv, men med bedre greb. Men den kan ligeledes benyttes oven på anden måtte for bedre greb eller, og det her er et lille fif, til at have med i yogastudiet, hvor den kan rulles ud over lånemåtten, så slipper du for at slæbe din egen tykkere/tungere yoga måtte med, og i covid tider for at træne på en måtte andre mennesker benytter.

Den har den fordel at den også kan foldes i stedet for at rulles, så du kan putte den i en taske, og skal ikke bære rundt på en sammen rullet måtte.


Tynd måtte. 1,5 - 2 mm

Bærbar letvægts måtte, egnet til rejser.

Kan evt. placeres på toppen af en standard måtte for en anelse mere støtte for knæ og led.

For de fleste vil måtten ikke være tyk nok til daglig træning, men tynd nok til at skabe stabilitet til stående balance stillinger.


Standard måtte. 3 mm

Tyk nok til at støtte dine knæ og led i siddende og knælende stillinger, men stadigvæk tynd nok til at skabe stabilitet til stående balance stillinger. På tyndere måtter kan du bruge et sammenfoldet tæppe, der hvor du vil have lidt ekstra støtte.


Tyk måtte. 4,5 - 5 mm

God til hvis du behøver lidt ekstra støtte, er blidere for knæ og led, og egnet til mere restorativ yoga og liggende stillinger. Øvede kan stadigvæk finde stabilitet i stående balance stillinger.

Det er denne type måtte jeg bruger til/i min undervisning, og denne tykkelse jeg vil anbefale dig at investerer i.


Ekstra tyk måtte. 5 - 8 mm

Ideel til restorativ yoga, liggende stillinger og stræk. Men det kan være svært at finde stabilitet til stående balance stillinger, så ikke særlig egnet til en yoga flow klasse.


Overflade.

Overfladen på måtten er afgørende for hvorvidt du kan holde dine hænder og fødder stabilt placeret på måtten i stillingerne. Yogamåtter fås med alt fra glatte overflader til mere eller mindre tekstureret, som kan være med til at afgøre hvor skridsikker måtten er.De fleste yogamåtter har en lettere skridsikker overflade, der er klæbrig nok til at holde dine hænder og fødder stabile i forbindelse med en standard yogatime f.eks. til Vinyasa yoga.

Om du foretrækker en tekstureret overflade eller en mere glat, er op til dig.


Måtter med høj skridsikkerhed er fremstillet af et materiale som øger den skridsikre fornemmelse af måtten og/eller en høj grad af teksturering. En måtte med høj skridsikkerhed kan være at foretrække, hvis du ved, at dine hænder sveder og f.eks. kan glide i stillingen Down Dog (Adhvo Mukha Svanasana) eller du praktiserer i varme omgivelser som med Hot yoga. Ved træning i varmere temperaturer eller meget dynamisk yoga, kan et tyndt håndklæde placeres på måtten.


Ud over tykkelse og overflade, kan størrelse og materiale spille ind, her er det mere et spørgsmål om personlig smag og præferencer.

Størrelse.

En standard yogamåtte er ca. 183 x 61 cm. Hvilket er en egnet størrelse til de fleste, er du specielt høj kan du dog have glæde af lidt yderligere længde for at kunne udføre visse stillinger bedre. Mange producenter leverer derfor også måtter i en længde på 200 cm.

Måttebredden på ca. 61 cm på en standard måtte dækker langt de flestes behov, bredere måtter kan fås, men er mere et spørgsmål om komfort end praktisk betydning.


Materiale.


I takt med at yoga er blevet populært, er der kommet flere og flere typer måtter på markedet. Traditionelt er måtten ensfarvet, med du kan nu få dem i et utal af mønstre og farver. Overfladen kan være tekstureret eller glat, dette behøver dog ikke at fortælle noget om hvor skridsikker måtten er, i forhold til greb er materialet mere afgørende.


100% naturgummi er et udmærket valg, disse måtter bliver bedre med alderen, som du sveder på dem. Vær dog opmærksom ved latex allergi.


PVC eller TPE måtte, de fleste måtter er nu ftalatfri, og har glimrende greb, som med gummi bliver de mere skridsikre ved længevarigt brug. Disse måtter har en blødere mere ensartede overflade, i forhold til uønsket kemi kan du med fordel undersøge dette inden køb.


Korkbark naturligt anti-bakteriel, og er med til at undgå bakterier, der forårsager dårlige lugte. Som du benytter og sveder på måtten opnår den bedre greb, du kan med fordel spraye dem med vand før træning for at fremskynde dette.


Jute måtte med gummi underside. Da der er tale om naturmateriale er overfladen mere ujævn, ved jævnlig træning vil disse måtter synligt slides mere end andre måtter.


Uld eller bomulds måtte med gummi underside. Disse er primært egnet til restorativ yoga som yin yoga og mere rolig træning, de er blødere og mere varmeisolerende. Jeg ville personligt ikke benytte dem til andet end yin yoga. Et bæredygtigt valg.


Andre faktorer.


Vægt

En anden væsentlig faktor er vægten. Hvis du skal have måtten med frem og tilbage til yogastudiet kan det hurtigt komme til at betyde noget. Mit forslag er at købe en ultra tynd rejsemåtte, og lægge den oven på studiet egen måtte. Udover at fylde og veje mindre, kan de også foldes og ligge i tasken, og har oftest et super godt greb. Træner du hjemme, kan du tillade dig at købe en tungere måtte, eller f.eks. benytte den tynde måtte over et gulvtæppe.


Producent

Måske betyder det også noget for dig om den er produceret under ordentlige forhold, og af bæredygtige materialer uden forurenende kemi. Her kan prisen ofte være en god indikator. Du kan selv undersøge dette nærmere på producentens hjemmeside.

Check især måtter som du finder på tilbud i supermarkedet, og som er specielt billige for uønsket kemi. I yoga benyttes måtten ikke kun til hænder og fødder, men du har ofte ansigtet i tæt kontakt med måtten.


Min anbefaling

Jeg vil personligt altid forslå, at du vælger en tyndere måtte fremfor en tyk. Tykke måtter som oftest benyttes til fitnesstræning og er det du oftest finder i fitnesscenteret, gør det svært at finde og holde balancen i stående stillinger, og den vigtige kontakt mellem undersiden af fødderne og gulvet forsvinder.

Føler du ubehag i hænder eller knæ på en tyndere måtte, kan du med fordel folde et tæppe og placere det under dine knæ eller håndled i de stillinger som er udfordrende.God jagt 😊


LÆS MERE: Opskriften på måtterens

LÆS MERE: Hvad er yoga

Ansvarsfraskrivelse.

Oplysningerne i dette blogindlæg er kun til generelle informations- og uddannelsesformål og bør ikke betragtes som en erstatning for sundhedsprofessionel rådgivning. Hvis du kæmper med helbredsproblemer, så søg professionel hjælp. Brugen af oplysningerne i dette blogindlæg er udelukkende på eget ansvar.

Seneste Blog Posts

mala beads
Sådan bruger du mālā beads.
Når du dykker ned i mindfulness og yoga, kan du støde på noget, der kaldes mālā beads. Det er et meget nyttigt værktøj inden for mindfulness og yogatraditionen.Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om mālā beads og deres korrekte anvendelse, så læs...
Read More
image collage yoga and running
Yoga og løb, det perfekte mix?
Det ultra korte svar er: JA Se dette kunne være mit korteste blog indlæg til dato, der er så mange gode argumenter og årsager til at løb og yoga går så godt i spænd, at mit største problem her er at begrænse mig og fokusere på de væsentligste, så jeg...
Read More
color pencils
10 kreative journal prompts
Den afslappede og reflekterende natur der opstår når du fører en daglig journal, tilskynder til en tankegang af åbenhed, nysgerrighed og leg. Alle 3 ting er afgørende for at pleje kimen til kreativitet og fantasi.Med en journal har du mulighed for at...
Read More
women running in the forest
3 Yoga stillinger som supplement til løbetræning.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, cykling og svømning, for at nævne ...
Read More
yin and yang symbol in the grass
Yin og Yang
I vesten, er kendskabet til begrebet yin og yang, og yin og yang energier ikke så udbredt. Yin, måne energien, den passive, rolige og nærende energi og Yang, sol energien, den aktive, bevægende og opløftende energi. Mange tænker ikke over disse energ...
Read More
hands kneeing dough
Det du gør i dag har betydning for i morgen.
Jeg var ikke helt klar til at tænke de store filosofiske tanker, den dag jeg stod med hænderne i en bolledej og læste ovenstående på en pose økologisk hvedemel der stod på bordet foran mig. Men det slog mig alligevel hvor præcist den ene sætning opsu...
Read More
illustration buddha figure
Grundlæggende Meditations teknik
Meditation handler om at åbne op og slappe af over for alt, hvad der dukker op i sindet under meditationen, uden at vælge noget ud. Det drejer sig ikke om at undertrykke nogle tanker eller følelser, men bare at acceptere og konstatere at noget dukker...
Read More
woman standing in yoga pose tree pose
Yogastillingernes potentiale
Folk tager ofte fejl, det er ikke hvor fleksibel du er, der afgør hvor "yogisk" du er.En meget fleksibel person, der er i stand til at udføre alle de forskellige yogastillinger, kan være totalt fokuseret på konkurrence og sammenligning - ikke særlig ...
Read More
sunset
3 gode måder at starte din dag på.
At komme godt i gang med dagen behøver ikke at være en uoverskuelig opgave.Når jeg tager et par øjeblikke i begyndelsen af ​​dagen for mig selv, gør det hele forskellen. I stedet for at starte en spiral direkte ind i stress, møder jeg dagen med en le...
Read More
woman on the knees stretching the soles of her feet
Udstrækning af fodsål og tæer for bedre flexibilitet.
Fødderne er ofte en overset kropsdel, og et af de steder jeg har fokus på med mine klienter. Rigtig mange er ikke vant til at bruge fødderne så intens som vi gør i yoga, og pludselig bliver de bevidste om egne begrænsninger som følge af "stramme" fød...
Read More
woman sitting crossed legged on sofa
Din personlige yogapraksis.
Der er en grund til at jeg ofte henviser til yoga som en "praksis", at praktisere yoga er en mulighed for at opøve nogen af de kvaliteter, vi ønsker at se mere af i vores liv. Nogle gange praktiserer man yoga for at arbejde med tålmodighed, klarhed e...
Read More
woman in yoga pose on the floor
Integrer Yoga i din hverdag.
Jeg bruger meget tid på at overbevise mine klienter om, at fremskridt sker et skridt af gangen. Vi er ofte alt fokuseret på at gøre alt på en gang, at nå det hele med det samme. Men mit fokus når jeg underviser, er på at sikre at mine klienter får no...
Read More
women doing yoga on the beach
10 grunde til hvorfor du bør praktisere Yoga
Yoga som motionsform er stadigt stigende i popularitet. Den stigende interesse for yoga er et bevis for, at stadig flere og flere får øjnene op for de mange sundheds- og helbredsmæssige fordele ved denne gamle og alligevel relevante praksis.Men yoga ...
Read More
woman with hands in prayer pose
Serenity Prayer
Dem der kender mig ved, at jeg er altid er klar til at falde for rammende citater og digte, der i få velvalgte ord kan fremkalde tanker og følelser, eller gengive aspekter af vores alle sammens fælles oplevelse; " the human experience."Velvalgte samm...
Read More
women in yoga childs pose
Udnyt den beroligende virkning af foroverbøjninger.
Jeg er fan af foroverbøjninger.At noget så simpelt som en foroverbøjning, en handling vi er mere eller mindre er født til at udføre fra vi er helt små, kan påvirke vores mentale tilstand så makant, virker lidt som et mirakel.Her er lidt tips til at b...
Read More
close up of hands holding mala beads
Yoga, en livsstil.
Yoga er ikke et ”quick fix”, det er ikke her du finder en her og nu løsning på smerten i ryggen. Når det er sagt, så vil jeg med det samme modsige mig selv, for selv så lidt som 10-15 minutters fokuseret yoga vil kunne afhjælpe smerter, ubehag og sti...
Read More
woman stretching in bed
5 Yoga stillinger til bedre søvn.
Hvis du praktiserer yoga derhjemme, lige inden du skal i seng, skal du have fokus på de mere restorative stillinger, der er med til at berolige kroppen både mentalt og fysisk. Start med at sidde lige så stille i din foretrukne stilling, slip dagens b...
Read More
woman in child's pose
Gode stillinger for rygsmerter, som du kan udføre hjemme.
De fleste yoga stillinger arbejder med hele kroppen, og den sunde, stærke, smidige og fleksible rygrad (ryg) er en af grundstenene i yoga. Vores meget foroverbøjede livsstil med computere, mobiltelefoner, tv fra sofaen, bilkørsel og selv motionstræn...
Read More
close up runners legs
Sports skader og yoga.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, svømning og volleyball, for at næv...
Read More
woman in yoga child pose
3 grunde til hvorfor du behøver Yoga nu!
Jeg ved godt hvordan det føles, når jeg let i kroppen forlader yogamåtten, og jeg er sikker på at du også elsker følelsen i kroppen efter en yoga klasse, men har du tænkt over hvorfor det føles så godt? Her er 3 gode grunde til hvorfor din krop blive...
Read More
woman doing yoga
Giv yoga 20 minutter og du får...
Som ved alt anden fysisk træning kræver det regelmæssighed og faste rutiner, for at vi kan opnå fremskridt. Men i yoga er der ikke nogle tider eller distancer vi skal nå, der er ingen synlig mållinje vi skal krydse, og inden konkurrencer vi skal meld...
Read More
illustration woman sleeping
Får du nok søvn ?
Hvis du føler dig træt om morgenen når du vågner op, skyldes det normalt en af to ting; du har ikke sovet længe nok, eller kvaliteten af din søvn har ikke været god nok.Søvn spiller en stor rolle for vores velbefindende, og som voksen skal vi have me...
Read More
woman journaling
10 fordele ved at føre en mindfulness journal.
Har du nogensinde tænkt på at føre en daglig mindfulness journal?Det er ikke kun for dem, der er rigtig gode til at skrive – alle kan gøre det. Din journal er dit personlige skattekammer af tanker og følelser, og du behøver ikke dele den med nogen, m...
Read More
yoga Pilates collage
Hvad er forskellen mellem Yoga og Pilates?
Hvis du nogensinde har taget en yogatime og en pilatestime, undrer du dig måske over, hvad forskellen er mellem Pilates og yoga, da mange af stillingerne virker ret ens. Så hvad adskiller de to forskellige praksisser?Pilates og yoga er begge krop-sin...
Read More
woman tossing her hair
Her er værktøjet til at løfte dit humør.
Værktøjet til at løfte dit humør, afhjælpe depression og øge dit energiniveau har du lige ved hånden.Ingen of os går igennem livet uden fra tid til anden at opleve perioder hvor vi føler os ude af balance, nede eller bare generelt handlingslammet. De...
Read More

Join the Newsletter

Gå ikke glip af mit ugentlige nyhedsbrev med en Mindfulness øvelse/tip - Jeg sender dig min GRATIS Balanceret Åndedræt ebog som Tak.

    I will not spam you, and you can unsubscribe at any time.