Your Cart
image collage yoga and running

Yoga og løb, det perfekte mix?

Det ultra korte svar er: JA

Se dette kunne være mit korteste blog indlæg til dato, der er så mange gode argumenter og årsager til at løb og yoga går så godt i spænd, at mit største problem her er at begrænse mig og fokusere på de væsentligste, så jeg ikke ender med det længste blog indlæg i stedet for.


Løb er populært.


Løb er en af de mest udbredte motionsformer. Ikke kun er der mange som løber som primær træningsform, men det er også ofte et delelement i mange andre motionsformer, hvor der indgår et element af udholdenhed som: fodbold, håndbold, cykling, tennis, basket og volleyball.


Det meget ensformige bevægelsesmønster i løb, kan dog være meget belastende for kroppen. Hver gang foden rammer jorden belastes kroppen med 2-3 gange kropsvægten. Denne stødpåvirkning forplanter sig op igennem kroppen og belaster både muskler, sener, knogler og led. Især muskler, ledbånd og sener i fod, underben og knæ er udsat for en massiv stressbelastning.


Yoga som træningsform er netop oplagt som komplement til monotone træningsmønstre, og de belastninger det kan afstedkomme.

En af de store misforståelser omkring yoga er, at det kun drejer sig om fleksibilitet. Yoga handler om at balancere styrke og fleksibilitet, alle stillinger udføres med et fokus på at skabe balance, mentalt som fysisk.


Balance.


For løbere er det af stor betydning at der er balance imellem styrken og fleksibiliteten; i muskler og led, for- og bagsiden af kroppen, højre og venstreside af kroppen og over- og underkrop. Uden denne balance, vil enkelte muskler blive tvunget til at overtage arbejdet fra andre mere svage muskler, hvilket vil resultere i at stramme muskler bliver strammere og svage muskler bliver svagere. Da musklerne er kroppens naturlige stødabsorberer bør de være bløde, stærke og fleksible. Stramme hårde muskler øger risikoen for gnidninger i leddene og rifter i musklerne. Spændte muskler begrænser din bevægelighed, og kroppen skal bruge mere energi på at udføre de enkelte bevægelser.


Skader.


Skader og smerter i forbindelse med løb er et stort og gentagende problem for mange løbere. Med yoga som et fast delelement af din løbetræning har du et skadesforebyggende træningssystem der kan være med til at forebygge og, skulle uheldet være ude, at afhjælpe skader.


Skader og smerter kan opstå som pludselige hændelser, men er dog ikke altid relateret til hændelser i direkte forbindelse med selve træningen. De skyldes ofte også ubalancer som skabes i kroppen over tid og som via gentagende ensformig træning forstærkes og forværres.


Hvis din krop ikke som udgangspunkt er fleksibel og smidig, og har den fulde fleksibilitet og styrke til det du kræver af den, vil den i stedet for hente dette fra andre muskler og led, hvilket igen betyder overbrug af enkelte muskler. Resultatet er, at du bliver hurtigere træt, oplever smerter og åbner dig op for skader.


Yoga.


Med yoga genopretter du balancen i kroppen, du opnå en fysisk mere smidig og stræk krop, og du bliver ikke kun bedre i stand til at styre og økonomisere din energi, men også til at aflæse, forstå og agerer på de signaler kroppen sender, dette er især vigtigt i forbindelse med sportsgrene som f.eks. løb der udløser endorfiner.


Endorfiner kan være med til at sløre kroppens signaler, hvilket gør det svære for dig at aflæse dem. Ved at blive bedre til at forstå kroppens signaler vil du på en given dag være i stand til at respektere kroppens grænser, reagerer hensigtsmæssigt og på den måde undgå skader og opnå et bedre udbytte af de ressourcer du har.


At holde fokus.


Ud over øget balance, styrke og fleksibilitet opnår du med yoga også et bedre mentalt fokus og forbedret koncentrationsevner. Begge dele er med til at skabe plads til at du kan agere mere hensigtsmæssigt i forbindelse med udfordringer.


Yoga kan lære dig at håndtere pressede situationer bedre. I kraft af de udfordringer de forskellige yoga stillinger byder på, vil du gang på gang blive tvunget til at finde og udforske dine egne grænser, ikke kun arbejder du med at acceptere og respektere din krops begrænsninger, du lærer også at befinde dig lige der på kanten, hvor du stille og roligt skubber til dine grænser.


I en dyb foroverbøjning, stående balance eller twist, lærer du f.eks. at være til stede i en udfordrende kropslig situation. Yoga viser dig, hvordan du ved at anvende et koncentreret fokus på stillingens form, kroppens signaler og åndedrættet, i stedet for at modarbejde situationen, kan lære at håndtere og acceptere at befinde dig i en ubehagelig position i længere tid af gangen.


Dette er et værktøj der er uundværligt for en løber, der blandt andet i forbindelse med længere løb ofte møder ”muren” eller andre fysiske udfordringer. Yoga åbner op for kommunikationen mellem sind og krop, og det gør dig bedre til at befinde dig i din krop i pressede situationer. Du lærer at give slip på eventuelle spændinger i kroppen, slappe af og give plads til udfordrende og ubehagelige følelser og at lade dem passere igennem dig.


Træk vejret.


Sidst men ikke mindst er arbejdet med åndedrættet en integreret del af yoga. Både i de fysiske stillinger, åndedrætsøvelser og i forbindelse med meditation arbejder du med åndedrættet. Du lærer dit eget åndedræt at kende, og hvordan du kan bruge det ”at trække vejret” aktivt i din hverdag og i forbindelse med din træning.


En øget bevidsthed omkring åndedrættet, dens funktion og hvordan du aktivt kan bearbejde det, giver dig et barometer og fokuspunkt som du hele tiden kan vende tilbage til i forbindelse med din træning. Åndedrættet som værktøj, kan være med til at forbedre dit ilt indtag, gøre dig i stand til at holde fokus over længere tid, skabe flow i dit løb og gøre det muligt for dig at påvirke din præstationsniveau.

Hvis du stadigvæk sidder med en lille tvivl om yoga nu også er noget for dig, så er her en kort (ikke udtømmende) liste over nogen af fordelene ved at supplere din løbetræning med yoga:


Yoga kan komplementere din løbe træning.


 1. Yoga er en helheds træning for både krop og sind.
 2. Yoga øger koncentrations og fokuserings evnerne.
 3. Yoga skaber forbedret balance og stabilitet, i kroppen såvel som sindet.
 4. Yoga virker skadesforbyggende og fremmer healing efter skader.
 5. Yoga øger dit energiniveau.
 6. Yoga kan øge fleksibiliteten i hofterne, som er lig med øget kraft og styrke.
 7. Yoga giver dig forbedret vejtræknings og åndedræts værktøjer, som kan øge dit ilt indtag.
 8. Yoga øger din kropsbevidsthed.
 9. Yoga er med til at begrænse stress.
 10. Yoga forbedrer din søvnkvalitet.

Kort fortalt, når du bringer kroppen og sindet i balance med yoga, vil du kunne løbe længere, hurtigere og være bedre i stand til at forhindre og forebygge skader.


LÆS MERE: 5 ting som yoga og løb har tilfælles

LÆS MERE: Sports skader og yoga

Ansvarsfraskrivelse.

Oplysningerne i dette blogindlæg er kun til generelle informations- og uddannelsesformål og bør ikke betragtes som en erstatning for sundhedsprofessionel rådgivning. Hvis du kæmper med helbredsproblemer, så søg professionel hjælp. Brugen af oplysningerne i dette blogindlæg er udelukkende på eget ansvar.

Seneste Blog Posts

mala beads
Sådan bruger du mālā beads.
Når du dykker ned i mindfulness og yoga, kan du støde på noget, der kaldes mālā beads. Det er et meget nyttigt værktøj inden for mindfulness og yogatraditionen.Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om mālā beads og deres korrekte anvendelse, så læs...
Read More
image collage yoga and running
Yoga og løb, det perfekte mix?
Det ultra korte svar er: JA Se dette kunne være mit korteste blog indlæg til dato, der er så mange gode argumenter og årsager til at løb og yoga går så godt i spænd, at mit største problem her er at begrænse mig og fokusere på de væsentligste, så jeg...
Read More
color pencils
10 kreative journal prompts
Den afslappede og reflekterende natur der opstår når du fører en daglig journal, tilskynder til en tankegang af åbenhed, nysgerrighed og leg. Alle 3 ting er afgørende for at pleje kimen til kreativitet og fantasi.Med en journal har du mulighed for at...
Read More
women running in the forest
3 Yoga stillinger som supplement til løbetræning.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, cykling og svømning, for at nævne ...
Read More
yin and yang symbol in the grass
Yin og Yang
I vesten, er kendskabet til begrebet yin og yang, og yin og yang energier ikke så udbredt. Yin, måne energien, den passive, rolige og nærende energi og Yang, sol energien, den aktive, bevægende og opløftende energi. Mange tænker ikke over disse energ...
Read More
hands kneeing dough
Det du gør i dag har betydning for i morgen.
Jeg var ikke helt klar til at tænke de store filosofiske tanker, den dag jeg stod med hænderne i en bolledej og læste ovenstående på en pose økologisk hvedemel der stod på bordet foran mig. Men det slog mig alligevel hvor præcist den ene sætning opsu...
Read More
illustration buddha figure
Grundlæggende Meditations teknik
Meditation handler om at åbne op og slappe af over for alt, hvad der dukker op i sindet under meditationen, uden at vælge noget ud. Det drejer sig ikke om at undertrykke nogle tanker eller følelser, men bare at acceptere og konstatere at noget dukker...
Read More
woman standing in yoga pose tree pose
Yogastillingernes potentiale
Folk tager ofte fejl, det er ikke hvor fleksibel du er, der afgør hvor "yogisk" du er.En meget fleksibel person, der er i stand til at udføre alle de forskellige yogastillinger, kan være totalt fokuseret på konkurrence og sammenligning - ikke særlig ...
Read More
sunset
3 gode måder at starte din dag på.
At komme godt i gang med dagen behøver ikke at være en uoverskuelig opgave.Når jeg tager et par øjeblikke i begyndelsen af ​​dagen for mig selv, gør det hele forskellen. I stedet for at starte en spiral direkte ind i stress, møder jeg dagen med en le...
Read More
woman on the knees stretching the soles of her feet
Udstrækning af fodsål og tæer for bedre flexibilitet.
Fødderne er ofte en overset kropsdel, og et af de steder jeg har fokus på med mine klienter. Rigtig mange er ikke vant til at bruge fødderne så intens som vi gør i yoga, og pludselig bliver de bevidste om egne begrænsninger som følge af "stramme" fød...
Read More
woman sitting crossed legged on sofa
Din personlige yogapraksis.
Der er en grund til at jeg ofte henviser til yoga som en "praksis", at praktisere yoga er en mulighed for at opøve nogen af de kvaliteter, vi ønsker at se mere af i vores liv. Nogle gange praktiserer man yoga for at arbejde med tålmodighed, klarhed e...
Read More
woman in yoga pose on the floor
Integrer Yoga i din hverdag.
Jeg bruger meget tid på at overbevise mine klienter om, at fremskridt sker et skridt af gangen. Vi er ofte alt fokuseret på at gøre alt på en gang, at nå det hele med det samme. Men mit fokus når jeg underviser, er på at sikre at mine klienter får no...
Read More
women doing yoga on the beach
10 grunde til hvorfor du bør praktisere Yoga
Yoga som motionsform er stadigt stigende i popularitet. Den stigende interesse for yoga er et bevis for, at stadig flere og flere får øjnene op for de mange sundheds- og helbredsmæssige fordele ved denne gamle og alligevel relevante praksis.Men yoga ...
Read More
woman with hands in prayer pose
Serenity Prayer
Dem der kender mig ved, at jeg er altid er klar til at falde for rammende citater og digte, der i få velvalgte ord kan fremkalde tanker og følelser, eller gengive aspekter af vores alle sammens fælles oplevelse; " the human experience."Velvalgte samm...
Read More
women in yoga childs pose
Udnyt den beroligende virkning af foroverbøjninger.
Jeg er fan af foroverbøjninger.At noget så simpelt som en foroverbøjning, en handling vi er mere eller mindre er født til at udføre fra vi er helt små, kan påvirke vores mentale tilstand så makant, virker lidt som et mirakel.Her er lidt tips til at b...
Read More
close up of hands holding mala beads
Yoga, en livsstil.
Yoga er ikke et ”quick fix”, det er ikke her du finder en her og nu løsning på smerten i ryggen. Når det er sagt, så vil jeg med det samme modsige mig selv, for selv så lidt som 10-15 minutters fokuseret yoga vil kunne afhjælpe smerter, ubehag og sti...
Read More
woman stretching in bed
5 Yoga stillinger til bedre søvn.
Hvis du praktiserer yoga derhjemme, lige inden du skal i seng, skal du have fokus på de mere restorative stillinger, der er med til at berolige kroppen både mentalt og fysisk. Start med at sidde lige så stille i din foretrukne stilling, slip dagens b...
Read More
woman in child's pose
Gode stillinger for rygsmerter, som du kan udføre hjemme.
De fleste yoga stillinger arbejder med hele kroppen, og den sunde, stærke, smidige og fleksible rygrad (ryg) er en af grundstenene i yoga. Vores meget foroverbøjede livsstil med computere, mobiltelefoner, tv fra sofaen, bilkørsel og selv motionstræn...
Read More
close up runners legs
Sports skader og yoga.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, svømning og volleyball, for at næv...
Read More
woman in yoga child pose
3 grunde til hvorfor du behøver Yoga nu!
Jeg ved godt hvordan det føles, når jeg let i kroppen forlader yogamåtten, og jeg er sikker på at du også elsker følelsen i kroppen efter en yoga klasse, men har du tænkt over hvorfor det føles så godt? Her er 3 gode grunde til hvorfor din krop blive...
Read More
woman doing yoga
Giv yoga 20 minutter og du får...
Som ved alt anden fysisk træning kræver det regelmæssighed og faste rutiner, for at vi kan opnå fremskridt. Men i yoga er der ikke nogle tider eller distancer vi skal nå, der er ingen synlig mållinje vi skal krydse, og inden konkurrencer vi skal meld...
Read More
illustration woman sleeping
Får du nok søvn ?
Hvis du føler dig træt om morgenen når du vågner op, skyldes det normalt en af to ting; du har ikke sovet længe nok, eller kvaliteten af din søvn har ikke været god nok.Søvn spiller en stor rolle for vores velbefindende, og som voksen skal vi have me...
Read More
woman journaling
10 fordele ved at føre en mindfulness journal.
Har du nogensinde tænkt på at føre en daglig mindfulness journal?Det er ikke kun for dem, der er rigtig gode til at skrive – alle kan gøre det. Din journal er dit personlige skattekammer af tanker og følelser, og du behøver ikke dele den med nogen, m...
Read More
yoga Pilates collage
Hvad er forskellen mellem Yoga og Pilates?
Hvis du nogensinde har taget en yogatime og en pilatestime, undrer du dig måske over, hvad forskellen er mellem Pilates og yoga, da mange af stillingerne virker ret ens. Så hvad adskiller de to forskellige praksisser?Pilates og yoga er begge krop-sin...
Read More
woman tossing her hair
Her er værktøjet til at løfte dit humør.
Værktøjet til at løfte dit humør, afhjælpe depression og øge dit energiniveau har du lige ved hånden.Ingen of os går igennem livet uden fra tid til anden at opleve perioder hvor vi føler os ude af balance, nede eller bare generelt handlingslammet. De...
Read More

Join the Newsletter

Gå ikke glip af mit ugentlige nyhedsbrev med en Mindfulness øvelse/tip - Jeg sender dig min GRATIS Balanceret Åndedræt ebog som Tak.

  I will not spam you, and you can unsubscribe at any time.