Your Cart
woman tossing her hair

Her er værktøjet til at løfte dit humør.

Værktøjet til at løfte dit humør, afhjælpe depression og øge dit energiniveau har du lige ved hånden.


Ingen of os går igennem livet uden fra tid til anden at opleve perioder hvor vi føler os ude af balance, nede eller bare generelt handlingslammet. Depression, stress og lavt energiniveau kan have stor indflydelse på de valg du træffer i din dagligdag, og kan meget vel betyde at du begynder at trække dig fra sociale sammenhæng, holder op med at ringe til vennerne og trækker dig ind i dig selv.


Heldigvis har mange af os dog gode strategier for hvordan vi lader op igen, når vi føler os helt nede. Vi kan bruge tid på at læse en god bog, lytte til musik, se en god film, træne, gå en tur, tale med en partner, ægtefælle eller god ven eller skrive dagbog, bare for at nævne nogen af de værktøjer vi kan gøre brug af.


I forbindelse med yoga arbejder vi med at forbinde krop, sind og åndedrættet. I vores daglige praksis arbejder vi bevist med at integrerer åndedrættet med vores bevægelser, og at skabe øget opmærksomhed på vores vejtrækning. En yoga klasse begynder ofte med at der fokuseres på åndedrættet, og via åndedrættet afspændes kroppen. Vi kan bruge åndedrættet til at berolige og balancere os, at styrke kroppen og sindet, for at køle eller varme kroppen, altid med det formål at fremme og bevare vores generelle sundhed.


Dette aspekt af yoga tilbyder en enkel og simpel teknik som du kan tage med fra måtten og over i din dagligdag, og som kan være med til at genopbygge din energi, lette din følelsesmæssige tilstand og skabe plads til at du kan møde og håndtere tunge tanker og følelser på en mere afbalancerede måde.


Værktøjet er dit åndedræt og

teknikken er øget fokus og opmærksomhed på vejtrækning.


Åndedrættet og en lille historie.


Vigtigheden af vores åndedræt beskrives meget sigende i kapitel fem af den gamle Indiske tekst ”Chandogya Upanishad.” De fem sanser diskuterer hvem der er den vigtigste. Tunge (tale), øjne (syn), øre (hørelse), sind (hjerne) og næse (åndedrættet). For at finde et svar på problemet, aftaler de, at de hver især vil forlade kroppen i et år, og lade de andre om at styre kroppen i denne tidsperiode. Efter ​5 år, hvor alle 5 er vendt tilbage, vil man så erklære én vinder.


Én efter én forlader de kroppen; tunge, øjne, ører og sindet, og kroppen må klare sig igennem; stumhed, blindhed, tab af hørelse og en koma-linende eksistens, men livet forsætter. Så er det åndedrættets tur til at forlade kroppen i et år. Men som åndedrættet forlader kroppen, tigger de fire andre det straks om at komme tilbage, og alle accepterer de ydmygt åndedrættet som den øverste.


Historien om sanserne illustrerer meget godt at det at trække vejret indebærer noget mere end bare mekanisk at bevæge luft ind og ud af lungerne. Processen med at trække vejret opretholder livet, det er med til at føre affaldsstoffer ud af kroppen og ny energi (ilt) ind i kroppen. Alle kroppens funktioner er afhængige af åndedrættet for at kunne udføre deres arbejde.


Bevidst opmærksomhed.


På trods af sin store betydning, foregår vores vejrtrækning for det meste som en ubevist baggrundshandling for andre aktiviteter og mens det er praktisk, at vi ikke konstant behøver at overvåge vores vejtrækning, kan dette have utilsigtede konsekvenser. Dårlig vejrtræknings vaner underminerer åndedrættet effektivitet, og kan give symptomer som; lavt energiniveau, åndenød, angst, svingende følelsesstemninger og dårlig koncentration.


Vores energiniveau er i kontant forandring og bevægelse, i løbet af dagen tapper vi løbende af vores energi ressourcer og forbruger både af vores fysiske som mentale energi. At udføre en fysisk aktivitet som at løbe, danse, gå, spille bold mv. kræver fysisk energi og hvis vi f.eks. bekymre os, læser koncentreret eller koncentrerer os om en opgave, kræver det psykisk energi. Vores vejrtrækning påvirkes af alle vores forskellige aktiviteter og skiftende sindstilstande, og ændringerne i vejtækningen påvirker tilsvarende vores krop.


En dyb, stabil vejtrækning er nærende og beroligende for kroppen, men når vejrtrækningen bliver uregelmæssig eller overfladisk er der grund til bekymring. Når der opstår en pause i vejtrækningen, eller når den normale vejrtræknings rytme bliver langsommere, skærper sindet og vores nervesystem sin opmærksom for at finde ud af hvad der er ved at ske.


Hvis pauserne bliver længere eller vores åndedræt bliver sløv og overfladisk, vil vores urinstinkt være at forsøge at vække åndedrættet og få det i gang igen. Vi sukker, gaber eller trækker vejret igennem munden for hurtigt at få mere ilt, og genopbygge vores energiniveau. Der sker mange andre små justeringer i kroppen som følge af et flad i åndedrættet, de fleste af dem sker helt ubevist, og er kroppens forsøg på at genetablere balancen og energiniveauet.


Effektivitet.


Det faktum, at vi kan ændre vores vejrtrækning bevidst betyder at vi med træning og opmærksomhed kan blive langt mere effektive til at styre vores energiniveau, end hvis vi helt overlader processen til det ubevidste. Vi kan trække vejret dybere, mere roligt og regelmæssigt og minimerer pauserne for at mindske en flygt og kæmp reaktionen i det sympatiske nervesystem. Med andre ord, gennem vores vejrtrækning har vi adgang til at påvirke og regulere vores energiniveau, og denne adgang er altid tilgængelig for os, når vi ønsker at gøre brug af den.


Hvert åndedræt består af en udånding og en indånding. Under udåndingen, tømmes lungerne og affaldsstoffer transporteres væk fra kroppen. Under indåndingen, trækker vi ilt og ny energi ind i kroppen, og fylder lungerne med det. Således er hver udånding en udrensning, og hver indånding nærende energi.


Inden for yoga findes mange forskellige åndedrætsøvelser og teknikker. Hver især målrettet forskellige fysiske og psykiske udfordringer, og alle med fokus på at genetablere balance og sundhed i kroppen.


For at få en fornemmelse af hvad åndedrætsøvelser kan bidrage med, kan du prøve at udføre denne lille øvelse.


Øvelse.


Find et roligt sted og afsæt 5-10 minutter.

Du kan til enhver tid udføre denne øvelse, når behovet opstår. Du kan udføre den lige så tit du har lyst. Start f.eks. med én gang om dagen på et fast tidspunkt og du vil blive positivt overraskende over den store effekt selv 5 - 10 minutter kan have. Ved bevist at kontrollerer vejtrækningen og give åndedrættet opmærksomhed inviterer du sundhed og styrke ind i din krop.


1.

Sid frit på gulvet i Sukhasana (skrædderstilling, med benene krydset foran dig), er dette ikke muligt så placer dig selv så din ryg hviler mod en væg, alternativt find en stabil (hård) stol og sid med lige strakt ryg.


2.

Luk øjnene og fokuser et øjeblik på din krop. Mærk støtten fra gulvet/væggen/stolen, og lad din krop falde til ro i stillingen. Brug lidt tid på at komme til at sidde så behageligt som muligt, at falde til ro og lige ankomme til din krop. Vær opmærksom på at give slip på spændinger i kroppen, at slappe fuldstændigt af.


3.

Vend så din opmærksomhed mod selve vejtrækningen.

Slap af i maven, langs siderne og bagsiden af brystkassen, så vejtrækningen kan flyde frit og uhindret. Lad fornemmelsen af ​​at trække vejret blive en meget bevist fysisk bevægelse; ånd ind og skab plads hen over kravebenene, lad ribbenene løfte og udvide sig, ånd ud og lad maven søge ind mod rygraden.

Fornem selve det at trække vejret. Mærk hvordan ​​hver udånding transporterer spændinger, affaldsstoffer og træthed væk, og dernæst hvordan ​​hver indånding fylder dig med en følelse af ny energi og velvære.

Lad eventuelle tanker komme og gå i dit sind, og behold dit fokus på den fysiske fornemmelse af vejtrækningen.


4.

Sid sådan lidt, og begynd så gradvis at skabe mere bevidsthed omkring processen. I stedet for passivt at føle at åndedrættet tømmer dig for affaldsstoffer og træthed, vælg bevist at udånde; negativitet, mørke, træthed eller hvad du ønsker at slippe. Der er altid en vis grad af træthed og spændinger i os alle, som vi på denne måde har mulighed for at frigive. Hvis du befinder dig i en periode med lav energi, så fokuser på, med hver udånding, at slippe alle følelser af lidelse og smerte i din krop.

Derefter når du ånder ind, fokuserer du på bevist at modtage og accepterer en bølge af frisk ny energi fra indåndingen. Dette kan visualiseres som en strøm af klar lys energi der indåndes, eller en frisk klar vind.


5.

Sid med fokus på vejtrækningen i alt fra et par minutter til 10-15 minutter.Når du igen åbner dine øjne og vender tilbage til en naturlig vejtrækning, vil du opleve at dit sind gradvist bliver mere aktiv igen. Denne stigning i aktivitet er en god ting. Det er sindet, der langsomt vender tilbage efter at have været fuldstændig afslappet.


LÆS MERE: Udnyt den beroligende effekt af foroverbøjninger

LÆS MERE: Hvad er lydhealingAnsvarsfraskrivelse.

Oplysningerne i dette blogindlæg er kun til generelle informations- og uddannelsesformål og bør ikke betragtes som en erstatning for sundhedsprofessionel rådgivning. Hvis du kæmper med helbredsproblemer, så søg professionel hjælp. Brugen af oplysningerne i dette blogindlæg er udelukkende på eget ansvar.

Seneste Blog Posts

mala beads
Sådan bruger du mālā beads.
Når du dykker ned i mindfulness og yoga, kan du støde på noget, der kaldes mālā beads. Det er et meget nyttigt værktøj inden for mindfulness og yogatraditionen.Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om mālā beads og deres korrekte anvendelse, så læs...
Read More
image collage yoga and running
Yoga og løb, det perfekte mix?
Det ultra korte svar er: JA Se dette kunne være mit korteste blog indlæg til dato, der er så mange gode argumenter og årsager til at løb og yoga går så godt i spænd, at mit største problem her er at begrænse mig og fokusere på de væsentligste, så jeg...
Read More
color pencils
10 kreative journal prompts
Den afslappede og reflekterende natur der opstår når du fører en daglig journal, tilskynder til en tankegang af åbenhed, nysgerrighed og leg. Alle 3 ting er afgørende for at pleje kimen til kreativitet og fantasi.Med en journal har du mulighed for at...
Read More
women running in the forest
3 Yoga stillinger som supplement til løbetræning.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, cykling og svømning, for at nævne ...
Read More
yin and yang symbol in the grass
Yin og Yang
I vesten, er kendskabet til begrebet yin og yang, og yin og yang energier ikke så udbredt. Yin, måne energien, den passive, rolige og nærende energi og Yang, sol energien, den aktive, bevægende og opløftende energi. Mange tænker ikke over disse energ...
Read More
hands kneeing dough
Det du gør i dag har betydning for i morgen.
Jeg var ikke helt klar til at tænke de store filosofiske tanker, den dag jeg stod med hænderne i en bolledej og læste ovenstående på en pose økologisk hvedemel der stod på bordet foran mig. Men det slog mig alligevel hvor præcist den ene sætning opsu...
Read More
illustration buddha figure
Grundlæggende Meditations teknik
Meditation handler om at åbne op og slappe af over for alt, hvad der dukker op i sindet under meditationen, uden at vælge noget ud. Det drejer sig ikke om at undertrykke nogle tanker eller følelser, men bare at acceptere og konstatere at noget dukker...
Read More
woman standing in yoga pose tree pose
Yogastillingernes potentiale
Folk tager ofte fejl, det er ikke hvor fleksibel du er, der afgør hvor "yogisk" du er.En meget fleksibel person, der er i stand til at udføre alle de forskellige yogastillinger, kan være totalt fokuseret på konkurrence og sammenligning - ikke særlig ...
Read More
sunset
3 gode måder at starte din dag på.
At komme godt i gang med dagen behøver ikke at være en uoverskuelig opgave.Når jeg tager et par øjeblikke i begyndelsen af ​​dagen for mig selv, gør det hele forskellen. I stedet for at starte en spiral direkte ind i stress, møder jeg dagen med en le...
Read More
woman on the knees stretching the soles of her feet
Udstrækning af fodsål og tæer for bedre flexibilitet.
Fødderne er ofte en overset kropsdel, og et af de steder jeg har fokus på med mine klienter. Rigtig mange er ikke vant til at bruge fødderne så intens som vi gør i yoga, og pludselig bliver de bevidste om egne begrænsninger som følge af "stramme" fød...
Read More
woman sitting crossed legged on sofa
Din personlige yogapraksis.
Der er en grund til at jeg ofte henviser til yoga som en "praksis", at praktisere yoga er en mulighed for at opøve nogen af de kvaliteter, vi ønsker at se mere af i vores liv. Nogle gange praktiserer man yoga for at arbejde med tålmodighed, klarhed e...
Read More
woman in yoga pose on the floor
Integrer Yoga i din hverdag.
Jeg bruger meget tid på at overbevise mine klienter om, at fremskridt sker et skridt af gangen. Vi er ofte alt fokuseret på at gøre alt på en gang, at nå det hele med det samme. Men mit fokus når jeg underviser, er på at sikre at mine klienter får no...
Read More
women doing yoga on the beach
10 grunde til hvorfor du bør praktisere Yoga
Yoga som motionsform er stadigt stigende i popularitet. Den stigende interesse for yoga er et bevis for, at stadig flere og flere får øjnene op for de mange sundheds- og helbredsmæssige fordele ved denne gamle og alligevel relevante praksis.Men yoga ...
Read More
woman with hands in prayer pose
Serenity Prayer
Dem der kender mig ved, at jeg er altid er klar til at falde for rammende citater og digte, der i få velvalgte ord kan fremkalde tanker og følelser, eller gengive aspekter af vores alle sammens fælles oplevelse; " the human experience."Velvalgte samm...
Read More
women in yoga childs pose
Udnyt den beroligende virkning af foroverbøjninger.
Jeg er fan af foroverbøjninger.At noget så simpelt som en foroverbøjning, en handling vi er mere eller mindre er født til at udføre fra vi er helt små, kan påvirke vores mentale tilstand så makant, virker lidt som et mirakel.Her er lidt tips til at b...
Read More
close up of hands holding mala beads
Yoga, en livsstil.
Yoga er ikke et ”quick fix”, det er ikke her du finder en her og nu løsning på smerten i ryggen. Når det er sagt, så vil jeg med det samme modsige mig selv, for selv så lidt som 10-15 minutters fokuseret yoga vil kunne afhjælpe smerter, ubehag og sti...
Read More
woman stretching in bed
5 Yoga stillinger til bedre søvn.
Hvis du praktiserer yoga derhjemme, lige inden du skal i seng, skal du have fokus på de mere restorative stillinger, der er med til at berolige kroppen både mentalt og fysisk. Start med at sidde lige så stille i din foretrukne stilling, slip dagens b...
Read More
woman in child's pose
Gode stillinger for rygsmerter, som du kan udføre hjemme.
De fleste yoga stillinger arbejder med hele kroppen, og den sunde, stærke, smidige og fleksible rygrad (ryg) er en af grundstenene i yoga. Vores meget foroverbøjede livsstil med computere, mobiltelefoner, tv fra sofaen, bilkørsel og selv motionstræn...
Read More
close up runners legs
Sports skader og yoga.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, svømning og volleyball, for at næv...
Read More
woman in yoga child pose
3 grunde til hvorfor du behøver Yoga nu!
Jeg ved godt hvordan det føles, når jeg let i kroppen forlader yogamåtten, og jeg er sikker på at du også elsker følelsen i kroppen efter en yoga klasse, men har du tænkt over hvorfor det føles så godt? Her er 3 gode grunde til hvorfor din krop blive...
Read More
woman doing yoga
Giv yoga 20 minutter og du får...
Som ved alt anden fysisk træning kræver det regelmæssighed og faste rutiner, for at vi kan opnå fremskridt. Men i yoga er der ikke nogle tider eller distancer vi skal nå, der er ingen synlig mållinje vi skal krydse, og inden konkurrencer vi skal meld...
Read More
illustration woman sleeping
Får du nok søvn ?
Hvis du føler dig træt om morgenen når du vågner op, skyldes det normalt en af to ting; du har ikke sovet længe nok, eller kvaliteten af din søvn har ikke været god nok.Søvn spiller en stor rolle for vores velbefindende, og som voksen skal vi have me...
Read More
woman journaling
10 fordele ved at føre en mindfulness journal.
Har du nogensinde tænkt på at føre en daglig mindfulness journal?Det er ikke kun for dem, der er rigtig gode til at skrive – alle kan gøre det. Din journal er dit personlige skattekammer af tanker og følelser, og du behøver ikke dele den med nogen, m...
Read More
yoga Pilates collage
Hvad er forskellen mellem Yoga og Pilates?
Hvis du nogensinde har taget en yogatime og en pilatestime, undrer du dig måske over, hvad forskellen er mellem Pilates og yoga, da mange af stillingerne virker ret ens. Så hvad adskiller de to forskellige praksisser?Pilates og yoga er begge krop-sin...
Read More
woman tossing her hair
Her er værktøjet til at løfte dit humør.
Værktøjet til at løfte dit humør, afhjælpe depression og øge dit energiniveau har du lige ved hånden.Ingen of os går igennem livet uden fra tid til anden at opleve perioder hvor vi føler os ude af balance, nede eller bare generelt handlingslammet. De...
Read More

Join the Newsletter

Gå ikke glip af mit ugentlige nyhedsbrev med en Mindfulness øvelse/tip - Jeg sender dig min GRATIS Balanceret Åndedræt ebog som Tak.

    I will not spam you, and you can unsubscribe at any time.