Your Cart
woman doing yoga on the beach

Hvad er yoga?

Yoga er mange ting, ifølge Patanjali yoga sutra’s 8 lemmer af yoga er der 8 dele til en yoga praksis; Yamas – ydre anvisning på hvordan vi påvirker andre mennesker, Niyamas – indre anvisninger på hvordan vi styrer vores eget liv, Asana – fysiske stillinger, Pranayama – åndedrætsøvelser, Pratyahara – sansebeherskelse, Dharana – fokuseret koncentration, Dhyana – meditation og Samadhi – samhørighed og overgivelse.


Når vi normalt taler om yoga, taler vi om Asana, de fysiske stillinger. Selv om det er disse vi udfører i vores yoga træning, væver alle de andre områder sig helt naturligt ind i vores praksis, så vi via de fysiske stillinger arbejder med alle 8 lemmer af yoga. Det er dette der adskiller yoga fra alt anden fysisk træning.


​Yoga Asana.


Yoga betyder bl.a. ”at forene". I forbindelse med yoga bliver du opmærksom på forbindelsen mellem åndedrættet, kroppen og sindet. Som du opnår en større kropsbevidsthed, lærer du både din krop bedre at kende, og bliver samtidig opmærksom på hvordan dit sind virker.


Yoga kan være en transformerende proces, både fysisk og psykisk. Som de fysiske stillinger bliver mere og mere familiære for kroppen, åbnes der op for spændinger og blokeringer i kroppen, som så tilsvarende gør det muligt for dig at åbne dig mere op i dit eget liv og fjerne begræsninger og blokeringer i dit liv.


Fysiske fordele ved yoga er stærkere og mere tonede muskler, der er mindre tilbøjelig til at komme til skade. Men det er arbejdet med den mentale krop-sind balance, der kan hjælpe dig igennem stressede eller pressede perioder i dit liv, og som er afgørende for dit velbefindende.


Yoga er et unikt redskab til at lære din krop og egne ressourcer at kende. Yoga virker på en gang afstressende og vitaliserende, den styrker og smidiggør dine muskler samt virker dybt regenererende. Fysiske skavanker forebygges og afhjælpes ved regelmæssig praksis, dit energiniveau og modstandskraft øges.


Det kan være svært at abstrahere fra alle de tanker der konstant flyver rundt i hovedet på os. Men finder du ikke en måde at koble af på, kan det hurtigt ende med stress, manglende koncentrationsevne og svigtende hukommelse. Yoga lærer kroppen og sindet at slappe af og give slip. Derudover styrkes den mentale balance i situationer under pres og du vil opleve en øget klarhed i dit liv. Når du praktiserer yoga, bruger du tid på og beskæftiger dig med dig selv, den styrke og balance yogaen giver dig både fysisk og mentalt, skaber et øget overskud i forhold til dig selv og omverdenen.


Yoga er for alle uanset alder, køn, størrelse og tidligere erfaringer med yoga. Det er ikke nødvendigt at være specielt smidig eller stærk. Bare du har lyst til at arbejde med dig selv og din krop, og at du tør være autentisk i forhold til hvad du føler, og respondere ærligt på det kroppen fortæller dig.


​Yoga skaber balance i krop og sind og giver fysisk og psykisk velvære, du oplever øget energi, du løser op for spændinger og stress og du øger kropsbevidstheden. Yoga er fysisk såvel som psykisk træning for krop og sind, det handler om at være nærværende, at være til stede i det du gør lige nu.Yoga har en særlig positiv indflydelse på: Muskelspændinger, den mentale tilstand, stress, koncentrationsevnen, depression og balancen. Yoga Asana er i sig selv fysisk træning, men er også med til at give ro i sindet, hvis du føler dig stresset. Yoga strækker og smidiggør muskler og sener, og er et fint supplement til løb, styrketræning og andre sportsgrene.


Når der kommer energi og gennemstrømning i et område der har været blokeret, og du bruger muskler der ikke er vant til at blive aktiveret, vil du kunne opleve et vist ubehag. Direkte smerte tolereres dog ikke, og hvis du oplever smerter skal du gå ud af stillingen, eller trække dig lidt ud af stillingen til smerten forsvinder.


Når du udfører stillingerne, retter du din opmærksomhed mod de reaktioner og signaler du oplever i kroppen og justerer selv stillingerne ud fra disse tilbagemeldinger, blandt andet med brug af variationer og modifikationer.


Prøv at udføre stillingerne ud fra de instruktioner og anvisninger du får, og koncentrer dig om at følge med så godt som muligt, kan du ikke komme ind i en given stilling gør du det så godt du kan. Det at gøre lidt, er bedre end ikke at gøre noget, det er en udviklende proces i sig selv at erkende at der noget man kan og noget, lige nu, som man ikke kan, begge dele er lige gode.


Valg af yogatype / -lærer.


Yoga er en levende træningsform, i konstant udvikling og din yogatime vil kunne opleves forskelligt alt efter hvilken yogatype og yogalærer du vælger.


Betegnelsen yoga dækker over mange forskellige former for yoga, der alle har rod i de traditionelle Asana (yogastillinger) men hvor det fysiske - selve udførelsen af stillingerne – og det mentale – fokus og opmærksomhed – kan varierer meget fra type til type.


På trods af vores meget brede brug af betegnelsen ”Yoga” er yoga ikke bare yoga, der findes en utal af variationer. De mere dynamiske former som; Vinyasa yoga, Forrest yoga, Anusara yoga og Jivamukti yoga til de mere blide former som Hatha yoga, Yin yoga, Iyengar yoga, Vini yoga, Kundalini yoga, Satyanada Yoga, Sivananda Yoga og Kripula yoga.


Yoga med en fast koreografi/serie der gentages hver gang, og hvor der sker en trinvis udvikling fra en serie til den næste som Astanga yoga, Virya yoga, Tri yoga og Svaroopa yoga. De mere akrobatiske yoga former som Acro yoga og Unnata Areal yoga og et mix af yoga og fitness i yoga former som Power yoga, Bikram yoga og Hot yoga.

Valg af yogatype er i sidste ende et spørgsmål om personlighed, find frem til det du syntes virker bedst for dig. Men det er afgørende at du finder en yogalærer som du føler du har en god kemi med, og som du føler dig tryg ved. Det er vigtigt, at yogalæreren er i stand til ikke kun at give indledende instruktioner, men også kan forklare hvordan du modificerer og varierer stillingerne, så de passer til dig og dit niveau.


Læs mere om hvilken yoga jeg underviser


Her er et par gode råd til hvordan du finder din ideelle yogalærer/-klasse.

1. Spørg familie, venner eller kollegaer om de kender eller kan anbefale nogen.

2. Find en yogalærer, der er afbalanceret, tilfreds og tålmodig.

3. Spørg om lærerens kvalifikationer.

4. Fortæl læreren om de fysiske eller psykiske begrænsninger du har, men vær opmærksom

på at det er dig selv der har ansvaret for din krop, så lyt altid til kroppen og respekter dens

begrænsninger.

5. Vælg en yogalærer, som har egen daglig yoga praksis og som stadigvæk fortsætter med at lære.

6. Start med at tage begyndertimer eller et intro forløb.

7. Følg din intuition.

8. Vær åben for at det kan tage lidt tid, før du føler dig godt tilpas, husk på "en gang er det samme som

"aldrig"


LÆS MERE: Giv yoga 20 minutter og du får...

LÆS MERE: Hvorfor personlig yoga med mig

Ansvarsfraskrivelse.

Oplysningerne i dette blogindlæg er kun til generelle informations- og uddannelsesformål og bør ikke betragtes som en erstatning for sundhedsprofessionel rådgivning. Hvis du kæmper med helbredsproblemer, så søg professionel hjælp. Brugen af oplysningerne i dette blogindlæg er udelukkende på eget ansvar.

Seneste Blog Posts

mala beads
Sådan bruger du mālā beads.
Når du dykker ned i mindfulness og yoga, kan du støde på noget, der kaldes mālā beads. Det er et meget nyttigt værktøj inden for mindfulness og yogatraditionen.Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om mālā beads og deres korrekte anvendelse, så læs...
Read More
image collage yoga and running
Yoga og løb, det perfekte mix?
Det ultra korte svar er: JA Se dette kunne være mit korteste blog indlæg til dato, der er så mange gode argumenter og årsager til at løb og yoga går så godt i spænd, at mit største problem her er at begrænse mig og fokusere på de væsentligste, så jeg...
Read More
color pencils
10 kreative journal prompts
Den afslappede og reflekterende natur der opstår når du fører en daglig journal, tilskynder til en tankegang af åbenhed, nysgerrighed og leg. Alle 3 ting er afgørende for at pleje kimen til kreativitet og fantasi.Med en journal har du mulighed for at...
Read More
women running in the forest
3 Yoga stillinger som supplement til løbetræning.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, cykling og svømning, for at nævne ...
Read More
yin and yang symbol in the grass
Yin og Yang
I vesten, er kendskabet til begrebet yin og yang, og yin og yang energier ikke så udbredt. Yin, måne energien, den passive, rolige og nærende energi og Yang, sol energien, den aktive, bevægende og opløftende energi. Mange tænker ikke over disse energ...
Read More
hands kneeing dough
Det du gør i dag har betydning for i morgen.
Jeg var ikke helt klar til at tænke de store filosofiske tanker, den dag jeg stod med hænderne i en bolledej og læste ovenstående på en pose økologisk hvedemel der stod på bordet foran mig. Men det slog mig alligevel hvor præcist den ene sætning opsu...
Read More
illustration buddha figure
Grundlæggende Meditations teknik
Meditation handler om at åbne op og slappe af over for alt, hvad der dukker op i sindet under meditationen, uden at vælge noget ud. Det drejer sig ikke om at undertrykke nogle tanker eller følelser, men bare at acceptere og konstatere at noget dukker...
Read More
woman standing in yoga pose tree pose
Yogastillingernes potentiale
Folk tager ofte fejl, det er ikke hvor fleksibel du er, der afgør hvor "yogisk" du er.En meget fleksibel person, der er i stand til at udføre alle de forskellige yogastillinger, kan være totalt fokuseret på konkurrence og sammenligning - ikke særlig ...
Read More
sunset
3 gode måder at starte din dag på.
At komme godt i gang med dagen behøver ikke at være en uoverskuelig opgave.Når jeg tager et par øjeblikke i begyndelsen af ​​dagen for mig selv, gør det hele forskellen. I stedet for at starte en spiral direkte ind i stress, møder jeg dagen med en le...
Read More
woman on the knees stretching the soles of her feet
Udstrækning af fodsål og tæer for bedre flexibilitet.
Fødderne er ofte en overset kropsdel, og et af de steder jeg har fokus på med mine klienter. Rigtig mange er ikke vant til at bruge fødderne så intens som vi gør i yoga, og pludselig bliver de bevidste om egne begrænsninger som følge af "stramme" fød...
Read More
woman sitting crossed legged on sofa
Din personlige yogapraksis.
Der er en grund til at jeg ofte henviser til yoga som en "praksis", at praktisere yoga er en mulighed for at opøve nogen af de kvaliteter, vi ønsker at se mere af i vores liv. Nogle gange praktiserer man yoga for at arbejde med tålmodighed, klarhed e...
Read More
woman in yoga pose on the floor
Integrer Yoga i din hverdag.
Jeg bruger meget tid på at overbevise mine klienter om, at fremskridt sker et skridt af gangen. Vi er ofte alt fokuseret på at gøre alt på en gang, at nå det hele med det samme. Men mit fokus når jeg underviser, er på at sikre at mine klienter får no...
Read More
women doing yoga on the beach
10 grunde til hvorfor du bør praktisere Yoga
Yoga som motionsform er stadigt stigende i popularitet. Den stigende interesse for yoga er et bevis for, at stadig flere og flere får øjnene op for de mange sundheds- og helbredsmæssige fordele ved denne gamle og alligevel relevante praksis.Men yoga ...
Read More
woman with hands in prayer pose
Serenity Prayer
Dem der kender mig ved, at jeg er altid er klar til at falde for rammende citater og digte, der i få velvalgte ord kan fremkalde tanker og følelser, eller gengive aspekter af vores alle sammens fælles oplevelse; " the human experience."Velvalgte samm...
Read More
women in yoga childs pose
Udnyt den beroligende virkning af foroverbøjninger.
Jeg er fan af foroverbøjninger.At noget så simpelt som en foroverbøjning, en handling vi er mere eller mindre er født til at udføre fra vi er helt små, kan påvirke vores mentale tilstand så makant, virker lidt som et mirakel.Her er lidt tips til at b...
Read More
close up of hands holding mala beads
Yoga, en livsstil.
Yoga er ikke et ”quick fix”, det er ikke her du finder en her og nu løsning på smerten i ryggen. Når det er sagt, så vil jeg med det samme modsige mig selv, for selv så lidt som 10-15 minutters fokuseret yoga vil kunne afhjælpe smerter, ubehag og sti...
Read More
woman stretching in bed
5 Yoga stillinger til bedre søvn.
Hvis du praktiserer yoga derhjemme, lige inden du skal i seng, skal du have fokus på de mere restorative stillinger, der er med til at berolige kroppen både mentalt og fysisk. Start med at sidde lige så stille i din foretrukne stilling, slip dagens b...
Read More
woman in child's pose
Gode stillinger for rygsmerter, som du kan udføre hjemme.
De fleste yoga stillinger arbejder med hele kroppen, og den sunde, stærke, smidige og fleksible rygrad (ryg) er en af grundstenene i yoga. Vores meget foroverbøjede livsstil med computere, mobiltelefoner, tv fra sofaen, bilkørsel og selv motionstræn...
Read More
close up runners legs
Sports skader og yoga.
Nedenstående blog indlæg drejer sig om løb og yoga, men passer på alle motionsformer, hvori der indgår et element af udholdenhed og gentagende monotone bevægelsesmønstre som f.eks. fodbold, håndbold, tennis, basket, svømning og volleyball, for at næv...
Read More
woman in yoga child pose
3 grunde til hvorfor du behøver Yoga nu!
Jeg ved godt hvordan det føles, når jeg let i kroppen forlader yogamåtten, og jeg er sikker på at du også elsker følelsen i kroppen efter en yoga klasse, men har du tænkt over hvorfor det føles så godt? Her er 3 gode grunde til hvorfor din krop blive...
Read More
woman doing yoga
Giv yoga 20 minutter og du får...
Som ved alt anden fysisk træning kræver det regelmæssighed og faste rutiner, for at vi kan opnå fremskridt. Men i yoga er der ikke nogle tider eller distancer vi skal nå, der er ingen synlig mållinje vi skal krydse, og inden konkurrencer vi skal meld...
Read More
illustration woman sleeping
Får du nok søvn ?
Hvis du føler dig træt om morgenen når du vågner op, skyldes det normalt en af to ting; du har ikke sovet længe nok, eller kvaliteten af din søvn har ikke været god nok.Søvn spiller en stor rolle for vores velbefindende, og som voksen skal vi have me...
Read More
woman journaling
10 fordele ved at føre en mindfulness journal.
Har du nogensinde tænkt på at føre en daglig mindfulness journal?Det er ikke kun for dem, der er rigtig gode til at skrive – alle kan gøre det. Din journal er dit personlige skattekammer af tanker og følelser, og du behøver ikke dele den med nogen, m...
Read More
yoga Pilates collage
Hvad er forskellen mellem Yoga og Pilates?
Hvis du nogensinde har taget en yogatime og en pilatestime, undrer du dig måske over, hvad forskellen er mellem Pilates og yoga, da mange af stillingerne virker ret ens. Så hvad adskiller de to forskellige praksisser?Pilates og yoga er begge krop-sin...
Read More
woman tossing her hair
Her er værktøjet til at løfte dit humør.
Værktøjet til at løfte dit humør, afhjælpe depression og øge dit energiniveau har du lige ved hånden.Ingen of os går igennem livet uden fra tid til anden at opleve perioder hvor vi føler os ude af balance, nede eller bare generelt handlingslammet. De...
Read More

Join the Newsletter

Gå ikke glip af mit ugentlige nyhedsbrev med en Mindfulness øvelse/tip - Jeg sender dig min GRATIS Balanceret Åndedræt ebog som Tak.

    I will not spam you, and you can unsubscribe at any time.