Yoga er mange ting, ifølge Patanjali yoga sutra’s 8 lemmer af yoga er der 8 dele til en yoga praksis; Yamas – ydre anvisning på hvordan vi påvirker andre mennesker, Niyamas – indre anvisninger på hvordan vi styrer vores eget liv, Asana – fysiske stillinger, Pranayama – åndedrætsøvelser, Pratyahara – sansebeherskelse, Dharana – fokuseret koncentration, Dhyana – meditation og Samadhi – samhørighed og overgivelse.
Når vi normalt taler om yoga, taler vi om Asana, de fysiske stillinger. Selv om det er disse vi udfører i vores yoga træning, væver alle de andre områder sig helt naturligt ind i vores praksis, så vi via de fysiske stillinger arbejder med alle 8 lemmer af yoga. Det er dette der adskiller yoga fra alt anden fysisk træning.
Yoga Asana.
Yoga betyder bl.a. ”at forene". I forbindelse med yoga bliver du opmærksom på forbindelsen mellem åndedrættet, kroppen og sindet. Som du opnår en større kropsbevidsthed, lærer du både din krop bedre at kende, og bliver samtidig opmærksom på hvordan dit sind virker.
Yoga kan være en transformerende proces, både fysisk og psykisk. Som de fysiske stillinger bliver mere og mere familiære for kroppen, åbnes der op for spændinger og blokeringer i kroppen, som så tilsvarende gør det muligt for dig at åbne dig mere op i dit eget liv og fjerne begræsninger og blokeringer i dit liv.
Fysiske fordele ved yoga er stærkere og mere tonede muskler, der er mindre tilbøjelig til at komme til skade. Men det er arbejdet med den mentale krop-sind balance, der kan hjælpe dig igennem stressede eller pressede perioder i dit liv, og som er afgørende for dit velbefindende.
Yoga er et unikt redskab til at lære din krop og egne ressourcer at kende. Yoga virker på en gang afstressende og vitaliserende, den styrker og smidiggør dine muskler samt virker dybt regenererende. Fysiske skavanker forebygges og afhjælpes ved regelmæssig praksis, dit energiniveau og modstandskraft øges.
Det kan være svært at abstrahere fra alle de tanker der konstant flyver rundt i hovedet på os. Men finder du ikke en måde at koble af på, kan det hurtigt ende med stress, manglende koncentrationsevne og svigtende hukommelse. Yoga lærer kroppen og sindet at slappe af og give slip. Derudover styrkes den mentale balance i situationer under pres og du vil opleve en øget klarhed i dit liv. Når du praktiserer yoga, bruger du tid på og beskæftiger dig med dig selv, den styrke og balance yogaen giver dig både fysisk og mentalt, skaber et øget overskud i forhold til dig selv og omverdenen.
Yoga er for alle uanset alder, køn, størrelse og tidligere erfaringer med yoga. Det er ikke nødvendigt at være specielt smidig eller stærk. Bare du har lyst til at arbejde med dig selv og din krop, og at du tør være autentisk i forhold til hvad du føler, og respondere ærligt på det kroppen fortæller dig.
Yoga skaber balance i krop og sind og giver fysisk og psykisk velvære, du oplever øget energi, du løser op for spændinger og stress og du øger kropsbevidstheden. Yoga er fysisk såvel som psykisk træning for krop og sind, det handler om at være nærværende, at være til stede i det du gør lige nu.
Yoga har en særlig positiv indflydelse på: Muskelspændinger, den mentale tilstand, stress, koncentrationsevnen, depression og balancen. Yoga Asana er i sig selv fysisk træning, men er også med til at give ro i sindet, hvis du føler dig stresset. Yoga strækker og smidiggør muskler og sener, og er et fint supplement til løb, styrketræning og andre sportsgrene.
Når der kommer energi og gennemstrømning i et område der har været blokeret, og du bruger muskler der ikke er vant til at blive aktiveret, vil du kunne opleve et vist ubehag. Direkte smerte tolereres dog ikke, og hvis du oplever smerter skal du gå ud af stillingen, eller trække dig lidt ud af stillingen til smerten forsvinder.
Når du udfører stillingerne, retter du din opmærksomhed mod de reaktioner og signaler du oplever i kroppen og justerer selv stillingerne ud fra disse tilbagemeldinger, blandt andet med brug af variationer og modifikationer.
Prøv at udføre stillingerne ud fra de instruktioner og anvisninger du får, og koncentrer dig om at følge med så godt som muligt, kan du ikke komme ind i en given stilling gør du det så godt du kan. Det at gøre lidt, er bedre end ikke at gøre noget, det er en udviklende proces i sig selv at erkende at der noget man kan og noget, lige nu, som man ikke kan, begge dele er lige gode.
Valg af yogatype / -lærer.
Yoga er en levende træningsform, i konstant udvikling og din yogatime vil kunne opleves forskelligt alt efter hvilken yogatype og yogalærer du vælger.
Betegnelsen yoga dækker over mange forskellige former for yoga, der alle har rod i de traditionelle Asana (yogastillinger) men hvor det fysiske - selve udførelsen af stillingerne – og det mentale – fokus og opmærksomhed – kan varierer meget fra type til type.
På trods af vores meget brede brug af betegnelsen ”Yoga” er yoga ikke bare yoga, der findes en utal af variationer. De mere dynamiske former som; Vinyasa yoga, Forrest yoga, Anusara yoga og Jivamukti yoga til de mere blide former som Hatha yoga, Yin yoga, Iyengar yoga, Vini yoga, Kundalini yoga, Satyanada Yoga, Sivananda Yoga og Kripula yoga.
Yoga med en fast koreografi/serie der gentages hver gang, og hvor der sker en trinvis udvikling fra en serie til den næste som Astanga yoga, Virya yoga, Tri yoga og Svaroopa yoga. De mere akrobatiske yoga former som Acro yoga og Unnata Areal yoga og et mix af yoga og fitness i yoga former som Power yoga, Bikram yoga og Hot yoga.
Valg af yogatype er i sidste ende et spørgsmål om personlighed, find frem til det du syntes virker bedst for dig. Men det er afgørende at du finder en yogalærer som du føler du har en god kemi med, og som du føler dig tryg ved. Det er vigtigt, at yogalæreren er i stand til ikke kun at give indledende instruktioner, men også kan forklare hvordan du modificerer og varierer stillingerne, så de passer til dig og dit niveau.
Læs mere om hvilken yoga jeg underviser
Her er et par gode råd til hvordan du finder din ideelle yogalærer/-klasse.
1. Spørg familie, venner eller kollegaer om de kender eller kan anbefale nogen.
2. Find en yogalærer, der er afbalanceret, tilfreds og tålmodig.
3. Spørg om lærerens kvalifikationer.
4. Fortæl læreren om de fysiske eller psykiske begrænsninger du har, men vær opmærksom
på at det er dig selv der har ansvaret for din krop, så lyt altid til kroppen og respekter dens
begrænsninger.
5. Vælg en yogalærer, som har egen daglig yoga praksis og som stadigvæk fortsætter med at lære.
6. Start med at tage begyndertimer eller et intro forløb.
7. Følg din intuition.
8. Vær åben for at det kan tage lidt tid, før du føler dig godt tilpas, husk på "en gang er det samme som
"aldrig"
LÆS MERE: Giv yoga 20 minutter og du får...
LÆS MERE: Hvorfor personlig yoga med mig